De Peruaanse keuken

De Peruaanse keuken is in opkomst de laatste tijd. Dat is niet zo vreemd, want de Peruaanse keuken is erg veelzijdig met pre-colombiaanse, Spaanse en Aziatische invloeden.

Que Rico van Miryam heeft twee pakketten samengesteld met enkele van de belangrijkste kruiden en pepers van de Peruaanse keuken.


Misschien wel het belangrijkste ingredient voor Peruaanse gerechten is de ají amarillo. Een pittige peper welke de basis vormt voor vele gerechten. Door de peper te ontdoen van de zaadjes en te laten weken in heet water met zout kan de pittigheid van de peper verminderd worden waardoor ook milde gerechten kunnen worden bereid.

Probeert u bijvoorbeeld eens een ají de gallina. Dit is een (niet pittig) gerecht van rijst, gekookte aardappel, kipreepjes en een sausje op basis van ají amarillo.

Lomo SaltadoEen ander bekend gerecht, is het eenvoudig te bereiden Lomo Saltado. Een roerbakgerecht met rijst, rundvlees, tomaat, ui en gebakken aardappel (frietjes) geroerbakt in een sausje op basis van ají panca, een Peruaanse rode peper. Lomo Saltado kan naar wens mild of pittig bereid worden.

Peruaanse CevicheEen koud visgerecht wat u zeker geproefd moet hebben is ceviche. Stukjes verse vis gemarineerd in het sap van limoen en op smaak gebracht met de hete aji limo of ají amarillo. Ceviche wordt geserveerd met zoete aardappel en gepofte cancha, een speciaal soort mais.

Bij een ceviche hoort natuurlijk een heerlijk glas ijskoude Inca Kola.