Pachamanca a la olla


Pachamanca a la olla
Pachamanca
Eeuwenoud traditioneel recept uit de Andes. Oorspronkelijk werd dit gerecht bereid in een gat in de aarde met gloeiendhete stenen. De naam komt uit de taal van de Inca’s, het Quecha. Pacha betekent aarde en manca betekent pan, oftewel ‘Pan van de Aarde’. Tegenwoordig wordt dit gerecht ook gewoon in een pan op het vuur bereid.

Ingredienten

10 porties

Bereidingswijze

De avond van te voren:

  1. Verwijder de zaadlijsten van de aji panca. Laat de aji panca ongeveer een half uur tot één uur in heet water wellen (Als u van pittig houd, kunt u korter wellen). Pureer vervolgens de ají panca in de blender.
  2. Laat het vlees één dag staan in een dressing van: Gepureerde ají panca, 1 theelepel gemalen knoflook, 2 kopjes plantaardige olie, 2 kopjes chicha de jora, ½ potje ají amarillo pasta, zout, peper en komijn naar smaak.

De volgende dag:

  1. Breng in een grote pan het volgende aan in laagjes: Onderop het vlees, de aardappelen en zoete aardappelen. Daarbovenop de kipreepjes. Vervolgens de in schijfjes gesneden choclo maïs, en tenslotte de tuinbonen.
  2. Voeg de zwarte munt, de dressing van stap 2, en de oregano toe.
  3. Dek het geheel af met de banaanbladeren en sluit de pan af met deksel.
  4. Breng aan de kook en laat vervolgens ongeveer een uur op laag vuur sudderen met gesloten deksel. Wanneer de tuinbonen gaar zijn is het gerecht klaar.